Jdi na obsah Jdi na menu

Program Dne s múzami 2014

9. 2. 2014

 Mýty a legendy

Program Dne s múzami 2014

„Lidmi jsme proto, že umíme vytvářet nové světy. Inteligentních zvířat je totiž dost, ale žádné z nich zatím nevymyslelo, kdo že to dělá hromy a blesky. (...) Lidmi jsme proto, že máme představivost, ne proto, že jsme inteligentní. Co se oříšků týče, jsou veverky inteligentní ažaž, ale ani jednu z nich zatím nenapadlo vyprávět ostatním o tom, jak hrdinský veverčák ukradl oříšky bohům.“ (Terry Pratchett)

Lidé si odedávna vyprávěli příběhy. Příběhy o bozích, hrdinech, svatých, zázracích, nadpřirozených bytostech, o dobru a zlu. Vyprávěli proto, aby si vysvětlili, jakými cestami se ubírá Bůh, aby poznali smysl svých životů, aby se pochlubili svou odvahou, ale i pro radost z příběhu. Těm příběhům říkáme mýty, legendy, hrdinské zpěvy, rytířské romány, fantasy. A nepřestáváme si je vyprávět ani dnes.

Pojďme si udělat čas na setkání s mýty a legendami, s představivostí, která je člověku vlastní. A budeme-li mít trochu štěstí, potkáme múzu...

Program: 

Během dopoledne můžeme „okusit“  hudebně, tanečně dramatické zpracování přednesu středověké dánské balady Pomsta pana Ǻgeho za bratra. Účinkují: Cruentus - tanec a zpěv, Media Vita - hudba a zpěv, DramaťAG - stínové divadlo. Koná se každou přestávku během dopoledne v učebně MT. Celé vystoupení pak lze zhlédnout v 16.00 v aule.

SPAG připravil literárně motivovanou soutěž Dobrodružství ve Středozemi pro studenty nižšího gymnázia. Soutěž začne v 8.50. 

Recitační přehlídka začíná v 8.45 ve studentském klubu.

Setkání s básníkem Radkem Malým se uskuteční hned dvakrát – poprvé v 12.35, podruhé v 14.15, vždy ve studentském klubu.

Celý den ukončí Černá hodinka s knížkou. Začíná v 18.00 v učebně ZSV a zveme na ni každého, kdo má nějakou oblíbenou knížku. Budeme se předčítat úryvky ze svých nejmilejších příběhů. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář