Jdi na obsah Jdi na menu

Beseda s Markétou Pilátovou

26. 1. 2010
Obrazek

Markéta Pilátová pochází z Kroměříže, žije v Latinské Americe a už čtvrtým rokem tam učí potomky českých krajanů, kteří emigrovali do Brazílie a Argentiny. Napsala dva romány. Ten první, Žluté oči vedou domů (Torst 2007), byl nominován na cenu Magnesia Litera. Na podzim vyšel v nakladatelství Torst druhý – Má nejmilejší kniha. O této knize mj. řekla:

"Nejsilnějším zážitkem při psaní bylo poznání, že zlo je svým způsobem návykové – což není moje myšlenka, vyprávěl mi o tom jeden mladý biolog. Při pokusech na zvířatech, které prováděli ve škole, jeho spolužačky nejdřív odmítaly rozříznout živou žábu, pak se k takovým věcem hlásily dobrovolně. Stejně tak pravděpodobně funguje mučení člověka člověkem, bolest jiných bytostí může být návyková. Tady v Latinské Americe je zlo, obrovské sociální rozdíly, drogy, únosy a přepadení každodenní věcí. Člověk musí být dost často ve střehu, každý den v metru překračuju nemocné, umírající žebráky, dávám, nebo nedávám peníze čtyřletým dětem, které žebrají ve vlaku. Psaní o těchto věcech je svým způsobem analgetikum."


Foto a text převzaty z: http://www.novinky.cz/kultura/salon/186918-zlo-je-navykove-rika-spisovatelka-a-novinarka-marketa-pilatova.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář